Eclipse komt met nieuwe programmeertaal Xtend


Geschreven op woensdag 16 november 2011

Eclipse heeft een nieuwe programmeertaal ontwikkeld dat ze Xtend genoemd hebben. Het verhelpt volgens Eclipse een aantal tekortkomingen die Java heeft. De nieuwe programmeertaal is via een plugin geïntegreerd in de Eclipse-ide.

Xtend is volgens Eclipse geen vervanger van Java, maar het moet meer gezien worden als een alternatief voor situaties waar Java niet goed voldoet. Een voorbeeld van waar Xtend ondersteuning voor biedt zijn de zogenaamde "closures", "switch expressions" en er zijn extenties beschikbaar voor types.

Xtend heeft volgens Eclipse ook het voordeel dat er veel overbodige elementen uit de Java-syntax zijn weggelaten. Hierdoor is er minder code nodig om een applicatie te bouwen met als gevold dat de applicatie sneller kan worden gebouwd en makkelijker kan worden onderhouden.

Xtend-code wordt gecompileerd naar Java-broncode waardoor deze code gebruikt kan worden voor debugging. Er is een Xtend-plugin beschikbaar voor Eclipse-ide zodat ontwikkelaar aan de slag kunnen met de programmeertaal. Ook heeft Eclipse documentatie voor Xtend beschibaar gesteld.
Gerelateerde blogs:

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden.