Uitvinder Java gaat naar Google


Geschreven op dinsdag 29 maart 2011

James GoslingJames Gosling, de bedenker van de Java-programmeertaal, is nu werkzaam voor Google. Gosling ging bij Sun Microsystems weg na de overname door Oracle. 

De 55-jarige Canadees maakte het nieuws in een korte mededeling bekend op zijn blog. Waar Gosling precies gaat werken weet hij nog niet. Hij zal zich waarschijnlijk vooral bezig zal gaan houden met het Android-besturingssysteem. Toepassingen voor Android draaien binnen de Dalvik Virual Machine, die op Java gebaseerd is.

Gosling heeft jarenlang gewerkt voor Sun Microsystems. Hij werkte mee aan het oorspronkelijke design van Java, inclusief compiler en virtuele machine. In april vorig jaar maakte hij bekend dat hij bij Sun weg ging. Gosling heeft sinds zijn vertrek nooit echt de indruk gegeven gelukkig geweest te zijn met de overname van Sun door Oracle.

Gosling haalde zijn eerste diploma computerwetenschappen aan de universiteit van zijn geboortestad Calgary, Alverta, gevolgd door een doctoraat aan de Carnegie-Mellon University. In 1984 ging hij werken bij Sun Microsystems.


Gerelateerde blogs:

29-09-2011  James Gosling vertrekt bij Google
23-09-2011  Google+ API deels open voor ontwikkelaars
23-06-2011  Oracle eist miljarden van Google
02-06-2011  Apache moet Java-diefstal Google bewijzen