Hoe ziet een goed CV eruit?


Geschreven op woensdag 23 maart 2011

 

Tijd is een schaars goed. Laten we daarom niet de illusie hebben dat jouw CV altijd tot op detail wordt gelezen. Soms wel, maar het is aannemelijker dat een CV gescreend wordt. Bestaat er aansluiting dan leest men verder of men onderneemt direct actie. Belangrijk dus dat je CV vanaf het eerste moment opvalt en aantrekkelijk is.

 

Hoe ziet een goed CV eruit? Daarover is al veel gezegd en veel geschreven. Iedereen heeft weer een andere mening. Daarom ga ik je niet vertellen hoe je CV er nu wel of niet uit moet zien, maar geef ik je een aantal algemene tips.

 

  1. Relevantie. Hoe relevant is het als jij je werkervaring van 10, 15 jaar geleden gaat beschrijven? Niet zo relevant. Veel relevanter is het voor een werkgever om te weten wat jij de laatste paar jaar gedaan hebt. Pas je CV dus met de tijd aan.
  2. Resultaten. Je werkgever verwacht dat jij bepaalde resultaten behaalt. Bijvoorbeeld dat je een bepaalde applicatie binnen een bepaalde tijd en budget hebt gerealiseerd. Vermeld dit gewoon. Daarmee lever je het bewijs dat je aantoonbaar goed bent.
  3. Overzicht. Veel CV's zijn onlogisch opgesteld en zijn gemaakt vanuit de voorkennis die de eigenaar van het CV heeft. Zeker bij mensen die gedetacheerd zijn geweest ontstaat vaak verwarring: 'Heeft u dan zoveel werkgevers gehad?' is dan de vraag. Probeer je eens in te leven in de lezer van het CV. Het is helemaal geen rare vraag als jij er niet bij hebt geschreven dat je veel detacheringsopdrachten hebt gehad.
  4. Transparantie. Onduidelijkheid over data, per ongeluk de verkeerde jaartallen gebruikt, eventuele periodes van werkloosheid een beetje weggestopt: het komt de transparantie van je CV niet ten goede. Zorg dat je de correcte data gebruikt en wees open over een eventuele periode van werkloosheid.
  5. De kunst van het weglaten: Het is een kunst om informatie weg te laten! Veel mensen willen heel compleet zijn in hun CV. Logisch, maar dat komt de leesbaarheid niet ten goede. Denk steeds bij het (her)schrijven van je CV: welke informatie is niet (meer) relevant en kan dus uit mijn CV weggehaald worden.


Tot slot: als je solliciteert pas je CV dan aan op de vacature. Voor de ene vacature is bepaalde informatie over jou wel relevant en bij een andere vacature niet. Maar let op: verdraai geen waarheden! Eerlijkheid duurt het langst.

 

Geschreven door Matthijs Visscher


Gerelateerde blogs:

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden.